Aromatherapie in de massage praktijk

Aromatherapie in de massage praktijk

Aromatherapie betekent genezen door geur. Er wordt gebruik gemaakt van stoffen die van planten afkomstig zijn.

Het omvat verschillende producten, waarvan de aroma oliën het meest bekend zijn. Ze worden ook wel etherische of essentiële oliën genoemd. Dit zijn sterk geurende oliёn die afkomstig zijn uit delen van een plant.

Gemiddeld is voor 2 liter etherische olie, 70 kilo plantenmateriaal nodig!

Aromatherapie behandelt lichaam en geest tegelijk. De geur van etherische oliën heeft een krachtig effect op de emoties terwijl hun chemie het lichaam beïnvloedt. Het is een methode die ter ondersteuning van andere behandelingen kan dienen of ter voorkoming van ziektes.

Creёren van een prettige sfeer

Door het verdampen van aangenaam geurende etherische oliën kan er een prettige sfeer in een ruimte gecreëerd worden. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van een aromalampje of een geursteen.

Een aromalampje bestaat uit een bakje waar water in gedaan kan worden en een waxinelicht houder waarop het bakje geplaatst kan worden. Door de warmte van het waxinelichtje verdampt het water met de olie en wordt de geur over de ruimte verspreid.

Een geursteentje is een poreuze steen waarop olie gedruppeld kan worden. Doordat de steen poreus is trekt de olie erin en verdampt het langzaam.

Een geursteen is vooral geschikt als een brandend waxinelichtje niet is gewenst in een ruimte. Bovendien vallen de geursteentjes minder op.

Masseren met etherische oliën

Een van de aangenaamste manieren om van de werking van etherische oliën te genieten is door ze in massage oliën te vermengen. Meestal brengt men etherische oliën niet in pure vorm op de huid aan, maar vermengd met een basisolie, zoals amandelolie of olijfolie. Amandelolie is wel een van de zachtste en geschikt voor de meeste huidtypes.

Jojoba olie is wel veel duurder, maar geniet de voorkeur. Deze kan namelijk niet ranzig worden en is zeer huidverzorgend (voedend en vocht regulerend).

Avocado olie is dan weer uitermate geschikt voor droge huidtypes, echter wordt niet zoveel toegepast, daar ze zeer vettig is. Voor het lichaam gebruikt men over het algemeen 3-5% etherische olie op 100% plantaardige olie.

Opgelet! Vermijd de slijmvliezen, daar deze te gevoelig zijn voor sommige oliën en deze daardoor zeer irriterend kunnen werken.

Wanneer massage niet aan te bevelen

Alhoewel aromatherapie massage vele voordelen heeft, kunnen de effecten zo ingrijpend zijn dat ze soms beter achterwege kan worden gelaten:

  • Masseer geen lichaamsdelen die bij uw klant pijnlijk zijn
  • Sommige etherische oliën kunnen de gevoeligheid aan zonlicht verhogen en aldus verbrandingen of pigmentverkleuring uitlokken
  • Personen die lijden aan dermatitis, eczema, die een gevoelige of ontstoken huid hebben, dienen zeer voorzichtig te zijn met het toevoegen van etherische oliën aan massage oliën.
  • Parfums en deodorant poeders kunnen reeds door de klant gebruikt zijn en kunnen, gecombineerd met zweet resulteren in een snellere absorptie van andere stoffen en aldus een negatieve reactie uitlokken.
  • Het is af te raden om een aromatherapie behandeling te geven aan personen die op het punt staan om een sauna, een Turks bad, een zonnebank of het strand gaan opzoeken.

Aromatherapie is een weldaad, indien verstandig gebruikt.

Plaats een reactie

Cursus Ontspanningsmassage 14 en 15 september - Nieuwegein

Een echte starterscursus en dus een massage cursus voor Iedereen !

Kopos, uw coach op maat!

meer informatie