Bij spierspanning worden ervaringen en emoties vastgehouden

Oorzaak of gevolg van verhoogde spierspanning

Bij spierspanning worden ervaringen en emoties vastgehouden

Een oorzaak van spierspanning of verhoogde tonus van de spieren, kan zijn, een relatie tussen spierspanning, ademhaling en emoties.

Het hoeft niet altijd de eerste gedachte te zijn om een massage behandeling te geven. Aanraking kan ontspanning teweeg brengen en al voldoende zijn om een massage achterwege te laten. Aanraking is een andere insteek om tot ontspanning te komen waardoor emoties “loslaten”

De basisgedachte is dat onverwerkte en/of onuitgesproken ervaringen verdrongen worden en onbewust worden vastgehouden door de spieren.

Onze spieren spannen zich aan om de ervaringen of emoties daar vast te houden en kunnen een barrière gaan vormen of zich uiten als chronische pijn.

We zijn ons soms bewust van die spierspanning, maar vaak niet van het waarom.

Het bereiken van emotionele en lichamelijke ontspanning

Door gespannen plaatsen in het lichaam zacht (zonder forceren) aan te raken wordt de cliënt geattendeerd op het waarom van de spanning en is het mogelijk een emotionele en lichamelijke ontspanning te bereiken.

De masseur kijkt daarbij naar de beweging van de ademhaling en andere lichamelijke reacties. Gebeurtenissen of emoties die vastgehouden worden, kunnen op die manier uit het onderbewuste naar boven komen en kunnen worden uitgesproken of gevoeld.

“Zodra het verteld is”, kan het losgelaten worden. Spieren die nodig waren om energie vast te houden komen nu beschikbaar voor beweging.

Zachte aanraking

Een zachte aanraking van de spanning maakt reacties in het lichaam en ademhaling voelbaar en zichtbaar. Het mooie is dat je niet om die lichamelijke reacties heen kunt. De cliënt hoeft er niet over na te denken wat hij of zij voelt. Hoeft niet te graven of te ploeteren om tot antwoorden te komen.

De antwoorden komen vanzelf naar boven doordat de spierspanning en onderliggende, opgeslagen emoties aangeraakt worden. En dan blijkt het steeds makkelijker om spanningen los te laten en hoef je je niet meer krampachtig te verzetten.

Spierspanning los laten

Nodig je cliënten met je handen uit om “zacht” te worden. Probeer jezelf zacht te maken. Dat werkt. Letterlijk je lichaam zacht maken door spierspanningen te laten gaan. Die ontspanning voelt enorm bevrijdend.

Wees ook figuurlijk zacht naar jezelf, door niet te oordelen over de emoties die erbij horen.

Natuurlijk gaat dat niet altijd meteen of vanzelf. Maar het mooie is, dat je steeds beter kunt loslaten er er steeds meer op kunt vertrouwen dat het zal gaan zoals het voor jou is bedoeld.

Je hoeft ineens niet meer op een geforceerde manier iets met je hoofd op te lossen, maar je gaat op een vanzelf sprekende manier met de stroom mee. Via die strook blijk je dan ineens te zijn aangekomen op het punt waar je wilde zijn, zonder dat het je heeft uitgeput.

Bron: Marie-José Thijssen (natuurgeneeskundig therapeut)

2 gedachten over “Bij spierspanning worden ervaringen en emoties vastgehouden”

Plaats een reactie

Cursus Ontspanningsmassage 14 en 15 september - Nieuwegein

Een echte starterscursus en dus een massage cursus voor Iedereen !

Kopos, uw coach op maat!

meer informatie