Evalueren is een belangrijk onderdeel van trainingen, opleidingen, cursussen en eigenlijk ook alles wat je doet om je bedrijf beter te laten presteren. Waarom het precies belangrijk is, dat wordt nog wel eens vergeten.
Eigenlijk is dit zonde omdat dit ervoor zorgt dat mensen soms onzorgvuldig worden.
Naast het effect voor je bedrijf is het effect voor de cursist natuurlijk ook belangrijk.
Deze kan roepen dat de cursus of training geweldig was, maar als hij/zij dit niet toepast in de praktijk heb je er niets aan.
Om dit soort dingen te bewerkstelligen probeer je als instructeur/trainer en als ontwikkelaar van leermiddelen de “transfer” te vergroten. Ofwel, je zorgt er zo veel mogelijk voor dat deelnemers de nieuwe kennis, vaardigheden en attitudes direct in de praktijk kunnen inzetten.
Transfer, om er voor te zorgen dat het geleerde direct toe te passen is. Dat cursus materiaal/cursusmappen zijn leuk, maar sla je ze serieus wel eens open als de cursus af is?
Evaluatie is er om erachter te komen hoe je het effect van training kunt vergroten!
Reflecteren is niet hetzelfde als evalueren
Het gaat er bij reflecteren dus om steeds terug te kijken op, en jezelf vragen te stellen over, hoe jij aan het werk bent en wat daar de achtergronden van zijn.
Het gaat er dan niet zozeer om of je het werk goed of juist niet goed hebt gedaan. Dat is evalueren.
Het is juist belangrijk het beoordelen (evalueren) van je eigen handelen uit te stellen. Dit geeft ruimte voor zelfonderzoek, waardoor je meer leert over je eigen handelen.
Bij evalueren gaat het ook veel meer om het beoordelen van je voorgenomen werkplan. Iemand die evalueert vergelijkt de verwachting die hij van te voren had met de feitelijke gang van zaken.
Na reflectie kan evaluatie plaatsvinden. Dan kun je conclusies trekken en doelen stellen voor de volgende keer.
Tips voor evalueren
- Beoordeel de resultaten van je acties.
- Kijk welke eventuele storende factoren een rol hebben gespeeld
- Omschrijf de situatie en omgeving
- Onderzoek je gedrag
- Stel vragen over je eigen vaardigheden
- Achterhaal je motivatie of overtuigingen
- Wat zijn je dieperliggende drijfveren
Tips voor reflecteren
- Kies een concrete situatie
- Reflecteer regelmatig
- Stel jezelf open vragen
- Reflecteer ook op succeservaringen
Je kunt op iedere situatie reflecteren en op elk probleem dat je bezighoudt. Daar kun je veel van leren, maar de valkuil is dat je hierdoor door de bomen het bos niet meer ziet en eindeloos blijft terugkijken.
Een ander gevaar is dat je misschien het gevoel hebt dat je eigenlijk wel lekker bezig bent, het werk gaat goed, er is geen kritiek van cursisten en dus zie je geen reden om te reflecteren.
Toch kan het dan juist heel leerzaam zijn om stil te staan bij jezelf en de manier van handelen.