Hygiëne en massage

Hygiëne en massage

Hygiёne is erg belangrijk als je masseert, zeker in tijden waarin er de dreiging van een nieuwe griep heerst.

Wees je als masseur/masseuse bewust van de situatie en neem voorzorgsmaatregelen.

Voor een normale massage dient u het volgende te doen

  • Handen wassen, voor en na het geven van een massage
  • Lakens en handdoeken verschonen, zodat een klant altijd schone lakens en handdoeken heeft
  • Was de handdoeken en lakens op 60 graden Celsius
  • Trek na een massage behandeling een schoon t-shirt aan
  • Maak de massage tafel / stoel telkens schoon met een antibacteriёle vloeistof na de massage behandeling
  • Zorg ervoor dat niet alleen de werkomgeving schoon en netjes is, maar ook uzelf

Indien u materialen voor een massagebehandeling gebruikt, dient u deze goed schoon te maken en te desinfecteren tussen de massage behandelingen door, om met name huid gerelateerde ziektes te voorkomen of over te dragen.

De meeste bacteriёn en virussen die verband houden met de gezondheid van de mens, gedijen bij een temperatuur rond de 37 graden Celsius.

Om zich te ontdoen van schadelijke bacteriёn en virussen verhoogt het lichaam zijn temperatuur en krijg je koorts. Dit is een natuurlijke afweer.

Gelukkig zullen mensen met koorts niet zo snel een massage krijgen, waardoor de kans op verspreiding van een ziekte klein is.

Bacteriёn kunnen ook overgebracht worden bij het gebruik van stenen, bij het geven van een Hot-Stone massage behandeling.

De normale temperatuur van een LaStone is ongeveer 54 graden Celsius, heet genoeg om de meeste bacteriёn te doden, maar niet allemaal!

Hygiёne bij het gebruik van stenen bij een Hot-Stone massage

  • Gebruik Sanitatie tabletten of andere antiseptische producten in het water. Hierdoor kunnen de bacteriёn in het water niet overleven en worden daardoor niet overgebracht op de volgende klant
  • Reinig de stenen na de massage behandeling met Ethanol (zuivere alcohol), voordat ze terugkeren naar de koeler
  • Aan het einde van de dag, de stenen zorgvuldig wassen met een vaatwasmiddel en leg ze daarna in de koeler om uitdroging te voorkomen gedurende de nacht

Het is niet aan te bevelen om een massage behandeling uit te voeren bij een ziek ogende klant. Denk hierbij aan verhoging/koorts of erge verkoudheid.

Bij een massage zal de lichaamstemperatuur oplopen en betreffende persoon gaat zich daarbij niet beter voelen. Bij een verkoudheid zal een klant zich niet prettig voelen indien deze in buikligging gemasseerd gaat worden.

Verkoudheidsklachten zoals hoesten, neusverkouden, voorhoofdholten die dicht zitten of hoofdpijn zullen alleen maar in de weg staan van een prettig te ontvangen of te geven massage behandeling.

Een goed opgeleide masseur/masseuse kent de hygiёne voorschriften en dient deze te volgen, met de gezondheid en het welzijn van de klanten in hun achterhoofd.

Plaats een reactie

Cursus Ontspanningsmassage 14 en 15 september - Nieuwegein

Een echte starterscursus en dus een massage cursus voor Iedereen !

Kopos, uw coach op maat!

meer informatie