Je bent meer dan alleen een lichaam

Je bent meer dan alleen een lichaam

De verbinding lichaam en geest is een globale duiding voor de relatie tussen het fysieke lichaam en dat wat er meer is in je. Dat meer omvat dan onder andere het contact met je zie, je gedachten en je emoties.

Als het goed is zijn deze aspecten met elkaar verbonden. Daarmee wordt een aanraking, meer dan een fysiek gebaar.

Aanraking communiceert ook een gevoel en een gedachte. Een aanraking prikkelt een beleving. Een aanraking kan bijvoorbeeld geruststellend zijn of vervelend, benauwd of verruimend.

Fysiek contact was de eerste communicatie met de wereld om je heen. Daardoor communiceert aanraking heel primair. De communicatie van aanraking passeert gemakkelijk het denken. Het passeert controle, wilskracht. Maar het raakt zo ook beleving die prettig of onprettig kan zijn, nog zonder dat je het begrijpt.

Massage is communicatie

Massage is communiceren via het lichaam met je gehele wezen. Het is non-verbale communicatie, met een zeer krachtige impact. Het is een “taal” die je kunt leren op steeds meer verfijnde manier. Hoe meer je deze communicatie ontwikkelt, des te dieper het niveau waarop je communiceert.

Massage is communicatie, dus verbindingen leggen

Op deze manier legt massage verbindingen tussen het denken en het voelen, tussen het bewuste en het onbewuste, tussen je lichaam en je beleving. Veel situaties en met name die gepaard gaan met tijdsdruk en stress scheiden het denken van het voelen van het lichaam.

Dat heeft onder andere te maken met verschillen in snelheid. Denken is veel sneller dan voelen en voelen is weer sneller dan het lichaam. Ik kan zomaar denken dat ik iemand op ga zoeken. Maan neem ik wat tijd daarbij, dan ontstaat er een beleving bij. En het werkelijke bezoek neemt nog meer tijd.

Daarom werken we in massage vaak met “het vertragen”. Hiermee ontstaat tijd om beleving te activeren en daarmee integratie te bevorderen.

Zo zijn we weer uitgekomen bij de stelling dat massage de verbinding maakt tussen lichaam en geest.

Plaats een reactie

Cursus Ontspanningsmassage 14 en 15 september - Nieuwegein

Een echte starterscursus en dus een massage cursus voor Iedereen !

Kopos, uw coach op maat!

meer informatie