Massagecursus, een groepsproces

Massage cursus, een groepsproces

Massagecursus, een groepsproces

Het begeleiden van het groepsproces.

Les geven of trainen doe je meestal in een groep. Dat houdt in dat jij als instructeur of trainer niet alleen bepaalt wat de groep leert.

Leden uit de groep reageren op elkaar en leren van elkaar. Jij moet ervoor zorgen dat de groep zich prettig voelt.

In het beging van een cursus hebben mensen behoefte aan structuur en houvast. Als instructeur heb je daarin een belangrijke rol.

Naarmate de cursus langer duurt, raken de cursisten vertrouwder met elkaar.

Vergelijk bijvoorbeeld de sfeer bij het begin van de cursus (stil en ingetogen) met de lunchpauze (kletsen, ervaringen uitwisselen. Hoe langer en intensiever de cursus, hoe meer zich een groepscultuur vormt.

Er ontstaan soms zelfs subgroepen en mensen gaan van elkaar leren. Het is je rol als instructeur om je eigen inbreng daarop af te stemmen. Dit betekent dat je je wat meer op de achtergrond kunt houden en cursisten stimuleert om elkaar te helpen.

Omgaan met weerstand

Het is de nachtmerrie van elke instructeur, hoe ervaren ook; de confrontatie met een groep die geen kant op wil, althans niet die van jou.

Een zekere weerstand hoort bij leer situaties.

Als mensen worden uitgenodigd iets nieuws te leren, levert dat een zekere spanning op. Het “nieuwe” dwingt hen namelijk iets van het vertrouwde los te laten. Is de verhouding tussen het bekende en het nieuwe niet in balans, dan kan weerstand ontstaan.

Aan jou als instructeur om te bemiddelen en/of in te grijpen.

Aanpak van weerstand

Weerstand verdwijnt niet vanzelf, ook al hoop je dat misschien. Als je het niet oppakt en aanpakt, wordt het alleen maar groter. Je moet er iets mee als instructeur/trainer, of je wilt of niet.

Een belangrijk signaal dat er “iets” is, is je intuïtie. Een graadmeter is ook je gedrag.

Ben je superactief, overschreeuw je jezelf, ben je extreem vermoeid na een training, hoor je jezelf steeds verontschuldigen? Dan loopt iets niet helemaal lekker.

Pik signalen uit de groep op. Wat zeggen mensen, in woorden en in gedrag?

Observeer gericht, zoom in op gedrag: wat doen mensen precies?

Welke boodschap zit in dit verbale en non-verbale gedrag verscholen?

Welke functie heeft de weerstand?

Stel voor jezelf vast wat er aan de hand is en kies een effectieve interventie. Welke dat is, hangt af van de situatie.

In sommige gevallen is het effectief om de situatie “open” te gooien door te vertellen wat je waarneemt en te checken of dat klopt.
Je geeft als het ware kritiek aan de groep.

In andere situaties is het misschien effectiever een inhoudelijke aanpassing te doen.

Denk aan het schrappen of juist toevoegen van een oefening, een pauze in gelasten, nog eens teruggrijpen op een eerdere theoretische uiteenzetting.

Over deze aanpassingen beslis je zelf als instructeur/trainer, je brengt het hooguit als mededeling en presenteert het niet als discussiepunt.

Plaats een reactie

Cursus Klassieke Massage 7 en 8 oktober - Nieuwegein

De cursus klassieke massage is de Grande Dame onder de verschillende massagevormen. Een must voor elke (aankomend) masseur

Kopos, uw coach op maat!

meer informatie

error: Alle informatie op deze website is beschermd!