
U herkent ze misschien wel?
De hedendaagse aandoeningen die worden toegeschreven aan stress en spanningen?
Heeft u tijdens uw werkzaamheden of na een drukke dag regelmatig last van hoofdpijn, een stijve nek, een vastzittende schouder of last van een pijnlijke rug of arm? Gaan deze ongemakken soms ook gepaard met ademhalingsproblemen en/of hartkloppingen?
De oorzaak is vaak spanning! Voortdurende spanning, veroorzaakt door angst of ontevredenheid, emotionele problemen en dagelijkse zorgen, verzwakt het zenuwstelsel en tast de circulatie van de vitale lichaamsvloeistoffen aan.
Als wij de eerste signalen van ons lichaam negeren, zal het ongemak toenemen en zich wellicht op meer plekken manifesteren.
Steeds terugkerende gezondheidsklachten
U herkent het misschien wel?
U heeft tijdens uw werkzaamheden of na een drukke dag hoofdpijn, nek- en schouder klachten of last van een pijnlijke rug of arm.
Klachten die maar niet willen verdwijnen. Deze klachten gaan soms gepaard met ademhalingsklachten en/of hartkloppingen.
De oorzaak van deze hedendaagse aandoeningen en terugkerende klachten worden vaak toegeschreven aan, stress, emotionele problemen en spanningen.
Voortdurende spanning zoals angst, ontevredenheid en onze dagelijkse zorgen, verzwakken het zenuwstelsel en tast de circulatie van de vitale lichaamsvloeistoffen aan. Beginnende klachten kunnen zich daardoor verder ontwikkelen.
Meestal weet u zelf wel een middeltje om uw klachten tijdelijk te bestrijden. Maar u wilt er toch liever definitief vanaf zijn?
Dat kan vaker dan u denkt.
Aanraking is een levensbehoefte
In het normale leven is een vriendelijke aanraking meestal (bewust of onbewust) een teken van waardering en erkenning: ‘ik vind je aardig’, ‘leuk van je dat je dit doet/zegt’, ‘ik zie jou bestaan en respecteer je’.
Het is dus logisch dat de meeste mensen het prettig vinden om aangeraakt te worden (zolang er geen andere bedoelingen achter zitten).
Soms zelfs door onbekenden: denk maar aan de ‘free hug’-actie op verschillende plaatsen in de wereld.
Aanraking is een levensbehoefte, en een belangrijke ook! Zonder aanraking wordt het leven kouder en voel je je meer alleen en dat is strijdig met onze behoefte om te voelen dat je een plek in een groep hebt.
De band tussen masseur en cliënt
Een belangrijk effect van holistische massage is dat er voor de duur van de massage een persoonlijke band ontstaat tussen de masseur en de cliënt. Dat is een onvermijdelijk (en in mijn ogen positief) gevolg van de kwaliteit van de aanraking.
Die is respectvol, liefdevol en vraagt niets van je, laat je alle ruimte.
Die persoonlijke band komt van twee kanten. Ook bij mij als masseur ontstaat die verbondenheid.
Een belangrijke oorzaak is dat ik intuïtief probeer aan te voelen waar jij behoefte aan hebt. Alleen door mijzelf open te stellen voor de ander lukt het om dat intuïtieve gevoel te krijgen. Daarmee ontstaat een band, die je na de massage langzaam of sneller weer loslaat.
Maar het effect van een massage heeft niet alleen te maken met die logische verbondenheid. Er gebeurt ook iets op een ander niveau. En dat heeft te maken met energie.
Hoe emoties zich in het lichaam vastzetten
Een emotie, zoals angst, onzekerheid, wantrouwen, pijn (emotioneel) of verdriet, zorgt vaak voor een energie-uitbarsting in je lichaam, die niet altijd volledige afgevoerd wordt. Spieren kunnen zich spannen en kleine spiervezels kunnen soms in een gespannen staat blijven zonder dat er ontspanning volgt.
Je zou dit kunnen zien als bolletjes samengepakte energie, die vaak als werkelijke bolletjes (triggerpoints) in het lichaam te voelen zijn. Op die manier houd je soms in je lichaam emoties vast.
Wat doet massage met je
Massage nodigt je op een onbewust niveau uit om al je spanning los te laten. Tijdens het masseren kan er een ontspanning ontstaan waarbij opgesloten energie weer vrijkomt en gaat stromen.
Als dat gebeurt voel je je na afloop vaak sterk opgefrist, maar soms ook wat trillerig: er is iets met je gebeurd, maar je kunt moeilijk benoemen wat. Degenen die dit meemaken waarderen het vrijwel altijd als iets positiefs. Het geeft een sterk gevoel van opluchting, van helderheid.
Vaak geeft het ook inzicht omdat je het gevoelsmatig kunt koppelen aan vroegere gebeurtenissen waarbij die spanning werd opgebouwd. Een enkele keer kan het vrijkomen van vastgezette emoties je een paar dagen van streek brengen. Maar ook daarna overheerst vrijwel altijd het gevoel dat je er iets mee opgeschoten bent.
Uit ervaring blijkt, dat alleen praten vaak geen zin meer heeft. Mensen met lichamelijke klachten, die uitermate gespannen zijn, zijn meer gebaat bij een massage. Aanraken heeft dan meer effect dan praten.
Het komt in de praktijk regelmatig voor dat patiënten naast de reguliere therapieën ook gemasseerd worden en op deze manier nog een stap verder kunnen komen.
Het mooie van massage is dat het naast de herstelfunctie ook een verwen- en genietfunctie heeft.
Aanraken is essentieel voor ons welbevinden en ontspanning en zorgt voor een goede werking van ons immuunsysteem.
Nooit gedacht dat een ontspanningsmassage kan helpen bij emoties. Dit is voor mij een goed idee als ik last heb van een dip. Bedankt voor dit inzicht.