Oorsprong van de klassieke massage

Oorsprong van de klassieke massage

De Zweedse massage is beter bekend onder de naam Klassieke Massage.

De Zweedse schermer en gymnastiek leraar Per Hendrik Ling (1776-1839) wordt gezien als grondlegger van de Zweedse massage.

Echter de Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) heeft de Franse termen bedachte, waarmee hij de massage beschreven heeft. In Zweden zelf wordt de term Zweedse massage niet gebruikt.

In de Klassieke massagevorm spelen westerse kennis van de gezondheidszorg en de oosterse filosofie een belangrijke rol. De Klassieke Massage is waarschijnlijk één van de meest gebruikte massagevormen.

Effect

Door de Klassieke massage wordt de bloedsomloop gestimuleerd, je raakt ontspannen en je bewegingsvrijheid wordt vergroot. Door de toegenomen doorbloeding wordt de opname van voedingsstoffen in de spieren bevorderd en de afvalstoffen worden sneller afgevoerd.

De massage kan je lichaam in diepe ontspanning brengen tot een diepe meditatieve staat. Het kalmeert het zenuwstelsel, versterkt het immuunsysteem en het stimuleert het loslaten van toxine (gifstoffen die afkomstig zijn van bacteriën) in je lichaam.

Door de behandeling worden bepaalde stoffen in de huid aangemaakt die pijn verminderen en je een goed gevoel geven.

Massage technieken

Bij deze massage wordt gebruik gemaakt van langzame, glijdende bewegingen. De masseur/masseuse kneedt en wrijft met de bloedstroom mee richting het hart, om de bloedcirculatie te stimuleren.

Naast de behandeling van de oppervlakkige huid, worden ook de gewrichten gemasseerd, waardoor de bloedsomloop kan worden gestimuleerd, ontspanning teweeg gebracht wordt en de bewegingsvrijheid vergroot.

Er wordt bij de Klassieke Massage gebruik gemaakt van vier basistechnieken, namelijk effleurage, petrissage, kneden en frictie.

Effleurage is een oppervlakkige strijk-massage-techniek. Er worden hierbij lichte tot halfzware strijkbewegingen in de lengterichting en dwarsrichting van de spieren gemaakt.

Petrissage is een stevige kneed-massage-techniek, waarbij de bewegingen vrij tot zeer krachtig zijn en draaiende bewegingen gemaakt worden Bij de techniek “kneden” wordt het onderhuidse weefsel met duim en vingers gekneed, op dezelfde manier als waarop deeg wordt gekneed.

Frictie is een krachtige wrijf-massage-techniek. Hierbij worden krachtige bewegingen gemaakt met duimen, knokkels en vingertoppen. Op een klein gedeelte wordt druk uitgeoefend.

Dit zijn de basis handgrepen die gebruikt worden om het lichaam te laten ontspannen.

Tegenwoordig wordt Klassieke Massage vaak gecombineerd met technieken die persoonlijke groei en ontwikkeling bevorderen, emotionele spanningen vrij maken en het evenwicht tussen lichaam en geest herstellen.

De massage behandeling wordt uitgevoerd op een massagetafel, met massageolie op het blote lichaam.

Plaats een reactie

Cursus Stoelmassage Expert 9 en 10 november - Nieuwegein

Deze cursus is gericht op behandeling van klachten aan nek, schouders en rug. De massage combineert westerse en oosterse technieken. Je behandelt de cliënt over de kleding heen.

Kopos, uw coach op maat!

meer informatie