Meditatie voor betere prestaties op de werkvloer
Uit een onderzoek is gebleken dat werknemers die mediteren verbeteringen zien in de concentratie, het (zelf)bewustzijn, de mentale en vitale conditie en de werktevredenheid. Hierdoor presteren zij beter op de werkvloer.
Dit blijkt uit een pilot “Meditatie op de werkvloer”, die in opdracht van de CAO-partijen bij de CAO Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening door FCB is uitgevoerd.
Met deze pilot wilden partijen nagaan of de veronderstelde effecten van meditatie als (gezondheids-) management instrument in de praktijk waar te nemen zijn en onder welke voorwaarden.
De CAO-tafel concludeert op grond van de resultaten van de pilot dat regelmatige meditatie als één van de instrumenten kan worden ingezet om gezondheidmanagement in de organisatie, praktisch vorm te geven.
Mediteren mogelijk op korte termijn in de CAO
Werkgevers geven hun personeel steeds vaker de ruimte om op het werk te bidden of te mediteren. De kans bestaat dat de mogelijkheid om te mediteren binnenkort zelfs wordt vastgelegd in een CAO.
Momenteel wordt onderzocht of meditatie een positief effect heeft op werknemer in het proefproject “Meditatie op de Werkvloer” Het bieden van mentale ondersteuning aan personeel is van groot belang.
Als werkgever ben je er niet door je werknemer de faciliteren met een bureau, stoel of apparatuur. Dit punt leidde tot veel reacties bij leden en niet leden van CNV Publieke Zaak. Daarom is in maart een symposium gehouden over meditatie als nieuwe arbeidsvoorwaarde.
Stoelmassage als vorm van meditatie
Het ontvangen van een stoelmassage is een vorm van ontspanning en meditatie. Je kan de werknemer mentaal laten ontspannen en daarbij ook nog eens de fysieke klachten behandelen.
Voordeel; De werknemer hoeft niet te “leren” mediteren. Niet iedereen kan zich vinden in een vorm van meditatie. Een stoelmassage behandeling van slechts 10 minuten is voldoende.
Even een moment voor jezelf in een rustige omgeving, waarbij je de volledige aandacht krijgt/ontvangt. Even weg uit de drukte en stress.
Nog beter zou zijn als er binnen de organisatie of afdeling(en) gekeken zou worden naar werknemers die interesse hebben om een cursus stoelmassage te volgen en deze vervolgens kunnen toepassen op hun eigen collega’s.
Afdelingshoofden zouden eens meer moeten kijken naar de werknemers en hun gezondheid. Pas als iemand ziek wordt krijgt de werknemer de volledige aandacht om te herstellen.
Denk ook eens aan preventief beleid!
Investeer in je medewerkers, in kennis, kunde, interesse en bovenal gezondheid vanuit een ander perspectief.
Laat een geïnteresseerde medewerker een cursus stoelmassage volgen. Vervolgens kan deze medewerker, na een ruime oefenperiode, een ontspannen stoelmassage geven aan medewerkers/collega’s.
Een uitermate doeltreffende en gezonde investering in je medewerkers op de lange termijn! En dit alles met een minimale financiële investering!
Haal er uit wat er in zit!
Bron: o.a. Abva Kabo