Zelfverzekerd kom je veel verder

Zelfverzekerd kom je veel verder

Vooruit komen in je carrière is niet alleen een kwestie van talent en goede prestaties. Zonder zelfverzekerde indruk blijft je loopbaan geheid stationair draaien.

Moeite mee?

Met een paar simpele handelingen gaat je uitstraling er al een heel stuk op vooruit. Nu nog een kwestie van een spiegel zoeken en veel, heel veel oefenen.

Houding

Wie goed rechtop staat en ook zo loopt, laat blijken dat hij niet bang is om gezien te worden. Het is het ultieme uithangbord voor een zelfverzekerde indruk

Door de schouders een beetje naar achteren te drukken prikt je borstkast naar voren en vormt je lijf een stevig blok. Combineer dit met rustige bewegingen. Zo laat je zien dat je volkomen ontspannen bent en dat maakt geheid indruk op collega’s en klanten.

Zit of sta je echter in elkaar gedoken, dan maak je jezelf klein. De boodschap die je daarmee uitstraalt is één brok onzekerheid. Niet echt een katalysator voor je carrièreladder.

Handen

Laat je handen zoveel mogelijk in het zicht. Daarmee zeg je in feite dat je niks te verbergen hebt voor een ander. In de broekzak gestoken of achter een rug verstopt is een instinctieve reactie van mensen die zich ongemakkelijk voelen.

Voer je gesprekken met een klant of collega, bij voorkeur ook niet met je armen over elkaar. Dat is een houding die veel mensen zich automatisch aanmeten, maar een ander niet uitnodigt om openheid van zaken te geven.

Aanraken

Veel mensen die het niet aandurven, maar het kan helemaal geen kwaad om zo nu en dan eens iemand aan te raken. Denk bijvoorbeeld aan de ouderwetse schouderklop. Een korte aanraking met een ander waarmee je een positieve impuls uitstraalt.

Ze zullen het niet meteen roepen, maar vanuit het menselijk instinct vinden veel mensen zoiets helemaal niet onprettig.
Zelf win je er ook weer de sympathie van anderen mee en bovendien is het alweer een plusje op de graadmeter van de zelfverzekerde indruk.

Gefrunnik

Je armen zijn open en de handen in het zicht. Een goede eerste stap, maar verpest deze indruk niet door vervolgens te gaan zitten frunniken. Tijden gesprekken gaan mensen, ze zijn zich dat zelf niet of nauwelijks bewust, met hun handen spelen.

Denk aan gefriemel met een pen of het draaien van een mobiele telefoon. Niet alleen een teken van nervositeit, je collega ervaart zoiets al snel als irritant. Niet doen daarom!

Handdruk

Je hebt vast en zeker wel eens een hand gekregen van iemand die net zo slap aanvoelde als een pak vla die een week in de koelkast heeft gestaan.

Kun je je nog herinneren welke indruk die persoon op je achterliet? Ongetwijfeld een niet al te beste.

Of het nu gaat om de begroeting van een nieuwe klant, je introductie bij een sollicitatiegesprek of het feliciteren van een collega; geef een ferme hand.

Slap staat voor een weinig daadkrachtige persoonlijkheid en zet je vrijwel meteen op een 0-1 achterstand. Maak er overigens ook geen fijnknijp wedstrijd van. Je volstaat met een stevige handdruk en vervolgens een seconde aankijken.

Glimlach

Door te lachten komt er endorfine vrij, een hormoon die stress en adrenaline tegengaat en er vor zorgt dat je een prettig gevoel krijgt.
Ook stroomt het bloed sneller door je lijf en daarmee komt er extra zuurstof naar je hersenen.

Dat maakt lachen hét middel tegen stress en onzekerheid. Wie lacht, ontspant en wekt in ieder geval de indruk dat hij lekker in zijn vel zit. Een aanstekelijke modus waarmee je de sympathie van collega’s wint.

Bron: John van Schagen – Spits

Plaats een reactie

Cursus Stoelmassage Expert 9 en 10 november - Nieuwegein

Deze cursus is gericht op behandeling van klachten aan nek, schouders en rug. De massage combineert westerse en oosterse technieken. Je behandelt de cliënt over de kleding heen.

Kopos, uw coach op maat!

meer informatie